Miben tartsam a pénzem? EUR-ban vagy Ft-ban és hova fektessem? Takarékossági terv vagy egyszeri befektetés? Milyen stratégia biztosítja a legnagyobb hozamot a lehető legnagyobb kockázatcsökkentés mellett?

Ezek a kérdések mindenkit foglalkoztatnak akinek vannak megtakarításai, vagy most kezd el takarékoskodni?

moneybox-kicsiA jövő mindig messze van, de nem annyira, hogy ne gondoljunk rá. Megtakarításainkat más-más célok motiválják. Lehet takarékoskodni a jövő váratlan kiadásaira, de lehet konkrétan megfogalmazott célra.

A lényeg, hogy valamikor el kell kezdeni és ha elkezdem, azt is el kell döntenem, hogy miben kezdjem el, milyen megtakarítási formát válasszak. Milyen előnyei,  és költségei vannak az egyes megtakarításoknak, talán még az államtól is jogosult vagyok támogatásra?

Mi történik, ha már sikerült egy kisebb nagyobb összeget összegyűjteni, mihez kezdjek vele? Tartsam a párnában vagy fektessem be? Milyen hozamra számíthatok és milyen kockázatot vállalok. A kockázat a befektetések világában azt jelenti, hogy egy adott befektetési eszköz (pl. részvény, kötvény, stb.) várható hozama mekkora tartományban mozog. Minél kisebb tartományban mozoghat a várható hozam, annál kevésbé kockázatos a befektetés.

Statisztikai szempontból nézve a kockázat nem más, mint egy eszköz múltbeli hozamainak szórása, vagy más néven volatilitása (változékonysága). Mint mindenhol a gazdasági életben a befektetések világában is igaz, hogy a siker egyik titka a több lábon állás. Ez már egy kisebb tőkebefektetés esetében is igaz. A portfólió építés, vagyis a befektetések megosztása többféle befektetési eszköz között segít a kockázat csökkentésében. Minden időszakban vannak jól és kevésbé jól teljesítő piacok, de hogy mikor melyik piac teljesít jól, azt csak utólag tudjuk meg. Ezért kell befektetéseinket megosztani.