Utasbiztosítás

Utasbiztosítás

Utasbiztosítások

Az utazási biztosítás külföldi utazás során váratlanul bekövetkező megbetegedésre, balesetre, poggyászkárra, valamint a biztosítási kötvényben meghatározott egyéb kockázatokra nyújt fedezetet.

Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal és egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik. A konstrukciók nem csupán díjaikban, hanem a vállalt kockázatok és a biztosítási szolgáltatások értékhatárának meghatározásában is különböznek egymástól.

Ma már az utasbiztosítások általánosan kínált szolgáltatásává vált az asszisztencia, vagyis a segítségnyújtási szolgáltatás. Ennek lényege, hogy a bajba került ügyfél felhívhatja telefonon a biztosító által megadott – legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető – ügyfélszolgálatot, ahol intézkednek a bajbajutott utas megsegítéséről.

Nagyon lényeges, hogy milyen eseményeket zár ki a biztosító az adott módozat esetében a biztosított kockázatok köréből. Jó tudnunk azt is, milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás, stb.) kell benyújtani a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Egyes biztosítóknál a gyakorta, alkalmanként rövidebb időre külföldre utazóknak biztosítási bérletet is kínálnak, akár lakásbiztosításuk kiegészítőjeként is.

Az egyes utasbiztosítások között akár szolgáltatási limitben, akár kockázati körökben jelentős eltérés lehet, így érdemes tájékozódni a feltételekről ás utazásunk jellegéből fakadó esetleges szükségesnek ítélt kockázatok igénybe vételéről (autó assistance, extrém sport, stb.)

Ha európai uniós tagállamba utazunk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál kiváltható úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában részünkre – baleset vagy megbetegedés miatt – sürgősségi egészségügyi ellátást az a tagállam nyújtja, amelynek területén tartózkodunk, mégpedig a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett. Az ellátás költségeit az egészségbiztosító fizeti, amelynél biztosítva vagyunk.

Néhány országban csak a költségek egy részét finanszírozza az egészségbiztosító, vagyis nem feltétlenül ingyenes az ellátás. A tagállamonként különböző mértékű sürgősségi egészségügyi ellátás ugyan megillethet minket, azonban fontos tudni, hogy az utasbiztosítások adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújthatnak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjedhetnek egyéb járulékos szolgáltatásokra.

A fentiek tükrében célszerű az utazás előtt körültekintően érdeklődni a biztosítás által lefedett kockázatokról, biztosítási eseményekről!

Magyarországon 16 biztosítótársaság kínál UTAS biztosítási terméket.  Jelenleg, ezek közül 7 társaság ajánlatát tudjuk bemutatni, ezek a következők: